publicatiedatum: 22-1-2019

Mooiste wielertochten van Brabant

Ontdek Brabant met deze toertochten voor wielrenners.
Auteur Gerben van den Broek

Mooiste toertochten van Brabant

Fiets eens mee met een Brabantse toertocht, het is de leukste manier om onze mooie provincie te ontdekken. Laat je verrassen door de professioneel uitgezette routes en de uitstekende verzorging onderweg. Bekijk deze toertochten in Brabant met het 'Extra Goed Geregeld' keurmerk van de NTFU. Daarmee zit je zeker goed!

In Brabant worden jaarlijks honderden fiets- en toertochten gehouden, waar vele duizenden toerfietsers en andere fietsers aan deelnemen. Een groot aantal fietstochten wordt georganiseerd door lokale verenigingen onder de vlag van de Nederlandse Toerfiets Unie (NTFU). De NTFU werkt met een grote groep vrijwilligers continu aan het verbeteren van de kwaliteit van toertochten.

Organisatoren van toertochten die hun zaken extra goed op orde hebben, kunnen het keurmerk ‘Extra Goed Geregeld’ van de NTFU aanvragen. Om voor een keurmerk in aanmerking te komen, moeten toertochten voldoen aan een aantal eisen met betrekking tot onder meer de organisatie, route en aanduiding, communicatie, natuur en milieu en veiligheid.

In Noord-Brabant heeft inmiddels een aantal toertochten het NTFU-keurmerk ‘Extra Goed Geregeld’ ontvangen. Dit zijn onder andere:

Mathieu Hermans Klassieker in Dongen

TC De Kleppers en oud-profwielrenner Mathieu Hermans houden sinds 2015 in april in Dongen een van de mooiste klassiekers van het voorjaar, de Mathieu Hermans Klassieker. De opbrengst komt ten goede aan het goede doel, Stichting Gijsje Eigenwijsje.

De tocht voert de deelnemers voor De Langstraat en gaat voor een groot gedeelte stroomopwaarts langs de oevers van de Maas. Via polders en dijken komen de deelnemers in het historische Heusden. Langs de Loonse en Drunense Duinen voert de route daarna weer terug naar de vertrekplaats, café de VIersprong in Dongen. Dit traject was vroeger het trainingsgebied van Mathieu Hermans.

 

TEst

Servais Knaven Classic

De eerste zondag in mei wordt traditioneel de Servais Knaven Classic verreden. Deze is een eerbetoon aan oud-prof Servais Knaven, die in zijn carrière onder andere Parijs-Roubaix wist te winnen. De toertocht, die wordt georganiseerd door de Stichting Wielertopsport Etten-Leur, heeft startplaatsen in Etten-Leur en Breda en finisht in Etten-Leur. De route voert de deelnemers door het West-Brabantse land, waarbij ook nog een stukje over Belgisch grondgebied wordt gereden.

Deurne-Deurne

De toertocht Deurne-Deurne wordt sinds 2004 jaarlijks verreden, met start en finish in het hart van Deurne. Deelnemers aan deze tocht, die begin mei wordt georganiseerd door WTC De Wekkers, kunnen kiezen uit 85 kilometer of 125 kilometer. De route voert de renners door een mooi en gevarieerd landschap. De 85 kilometer tocht is ook prima geschikt voor E-bikers en randonneurs.

Deelnemers voor de tocht van 85 kilometer kunnen inschrijven en starten tussen 08.00 en 09.30 uur. Mountainbikers kunnen inschrijven voor een zomer ATB tocht van 45 kilometer. Deze ATB-tocht is geschikt voor mountainbike en cyclocross fiets. De tocht is niet geschikt voor racefietsen. Alle routes zijn uitgepijld en uiteraard op GPS beschikbaar bij de startlocatie maar ook te downloaden via www.gpsies.com.

Centro Ollands Mooiste

Met drie verschillende afstanden ( 50, 80 en 130 kilometer) biedt Ollands Mooiste in mei voor elke toerfietser een prachtige tocht door het groene hart van de Meierij. De routes zijn met pijlen en borden uitgepijld. Voorinschrijving is mogelijk via de website van de organiserende toerclub WTC Gerry van Gerwen.

Start en finish zijn gevestigd bij Café D’n Toel in Olland. Hier is voldoende parkeergelegenheid voor alle deelnemers. Na de tocht hebben deelnemers de mogelijkheid om te douchen en te genieten van een welverdiend drankje op het terras.

13 Heuvelentocht Ravenstein

De 13 Heuvelentocht, die wordt verreden in juni, voert de deelnemers vanaf het vertrek in Noord-Brabant over rustige weggetjes, door de mooiste gebieden van het Brabantse, Gelderse en Limburgse landschap. Ook wordt een uitstapje naar Duitsland gemaakt. Het landschap bestaat afwisselend uit weilanden, bossen en dijken. De climax van de 13 heuvelentocht ligt in het heuvellandschap in de buurt van Groesbeek en Berg en Dal.

In alle routes, met uitzondering van de 80 kilometer, is een groot aantal heuvels opgenomen. Bij terugkomst in Ravenstein kunnen deelnemers nagenieten op het gezellige terras van ’t Veerhuis. De organisatie van de 13 Heuvelentocht is in handen van TWC Het Stalen Ros.

De Speer van Rijsbergen

Toertocht De Speer van Rijsbergen brengt in juni niet alleen een ode aan oud-profrenner Johan van der Velde, maar biedt ook een dagje uit voor het hele gezin. Er zijn verschillende afstanden, met voor iedereen wat wils. Voor de recreatieve fietser op de stadsfiets of E-bike is er voor het gehele gezin een route van 25 kilometer.

Voor de wielrenners zijn er 2 verschillende routes. Een route van 60 kilometer en een route van 100 kilometer. Deze twee routes vormen gecombineerd een prachtige route van 160 kilometer voor de echte kilometervreters. Op de route van 100 kilometer is onderweg een bevoorradingspost ingericht, om even tot rust te komen en om de voedselvoorraden weer aan te vullen. In het Village Arrivée is entertainment voorzien in de vorm van muziek en live optredens.

Ook voor de jongere bezoekers zijn er verschillende activiteiten in het Village Arrivée. De inschrijfkosten bedragen 12,50 euro voor de 60 kilometer, 100 kilometer en 160 kilometer. NTFU-leden ontvangen de bekende korting. Voor de familietocht zijn de kosten voor iedereen boven de 12 jaar 7,50 euro per inschrijving.

Fiets4Daagse De Peel

De Fiets4Daagse De Peel, die wordt gehouden in de maand juli, wil het fietstoerisme in het grensgebied van de provincies Noord-Brabant en Limburg bevorderen. Deelnemers kunnen vertrekken vanuit Meijel, Weert, Stiphout en Deurne en hebben de keuze uit fietsroutes van 30, 45 of 60 kilometer.

Fiets4Daagse De Peel biedt meer dan fietsen alleen en schenkt speciale aandacht aan de deelnemende kinderen, met onderweg vele bezienswaardigheden en entertainment, voor jong en oud. Deelnemers van 13 jaar en ouder betalen 11 euro inschrijfgeld, terwijl kinderen van 7 tot 12 jaar 7 euro betalen voor deelname.

Mocht je aan een van deze evenementen of een van de vele andere fietstochten in Noord-Brabant gaan deelnemen, dan wensen wij je alvast veel fietsplezier en veel veilige kilometers toe. Kijk voor de volledige kalender van toertochten in Brabant op de site van NTFU Fietssport.


loading...
Een moment geduld a.u.b.
Bij Ons Brabant Fietst gebruiken we cookies om de website goed te laten functioneren. Bekijk ons cookiebeleid.