publicatiedatum: 23-5-2018

10 tips voor een goede fietsenstalling op je werk

Het hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn om een goede fietsenstalling te regelen.

Naar je werk fietsen is één ding: je fiets daar veilig en comfortabel parkeren is een tweede. Komt jouw werkgever niet verder dan: ‘zet je fiets maar ergens tegen een paal’, gebruik dan de volgende tien tips om je baas te overtuigen dat een goede fietsenstalling echt nodig is om medewerkers op de fiets te krijgen.

Tip 1. Zet de fietsenstalling bij de ingang
Met een fietsenstalling vlakbij de ingang maak je het de fietser makkelijk en beloon je goed gedrag. Vroeger was bij de ingang parkeren het privilege van de directie. Nu van de collega die op de fiets komt.

Tip 2. Zorg dat fietsers de fietsenstalling gemakkelijk in (en uit) kunnen
De toegankelijkheid van een fietsenstalling kan een probleem zijn. Moet je ‘m openduwen met je voorwiel terwijl je met één hand je stuur vasthoudt en met de andere hand voorovergebogen je pasje tegen de scanner drukt? Kunnen bezoekers erin? Is er een trap, kun je die makkelijk op en af, ook met een fiets?

Tip 3. Zorg dat fietsers de fietsenstalling in (en uit) durven
Fietsenstallingen kunnen net als parkeergarages best naargeestig zijn. Een stalling moet licht, overzichtelijk en veilig zijn. Zodat je er op elk moment van de dag in durft om je fiets te parkeren of op te halen. Denk dus aan verlichting, overzichtelijkheid, toegankelijkheid en bewakingscamera’s.

Tip 4. Kies een rek dat de fiets(er) niet beschadigt
Fietsenrekken, je hebt ze in vele soorten en maten: enkellaags en dubbellaags, nietjes en klemmen. Maar wat is een goed rek? Fabrikanten hebben samen met de Fietsersbond normen opgesteld: FietsParKeur. Heeft je rek een FietsParKeur, dan weet je dat het voldoet aan de kwaliteitseisen. Om het juiste rek te kunnen kiezen, moet je vooraf nadenken over het aantal fietsen dat je wilt stallen en de beschikbare ruimte en budget die je hebt.

Tip 5. Maak ruimte voor fietsen die anders zijn
In een goede fietsstalling is voldoende ruimte voor grote fietsen zoals bakfietsen, ligfietsen en transportfietsen. Reserveer voor dit soort fietsen minimaal 10% van je stallingsruimte. Kwetsbare racefietsen vragen eigenlijk om speciale rekken. Het liefst zetten wielrenners hun bolide naast hun bureau.

Om e-bikers goed te kunnen bedienen, horen stopcontacten voor e-bikes of oplaadplekken voor accu’s standaard thuis in je stalling. Inventariseer tijdig wat voor soort fietsen je kunt verwachten en richt je stalling daarop in.

Tip 6. Bied kleed- en eventueel doucheruimte
De meeste fietsende collega’s wonen zo dichtbij, dat ze vanaf hun fiets meteen achter hun bureau kruipen. Maar er zijn er ook die van ver komen of hun fietstocht als training gebruiken. Zij willen zich graag opfrissen en omkleden na hun fietstocht. Kleedruimte hoort daarom bij een goede fietsenstalling. Een douche is nóg mooier. En regel dan ook kluisjes om kleding in op te bergen.

Tip 7. Plaats haakjes voor regenkleding
Heel soms regent het als je fietst. Dan is het handig als er een plek is waar je je natte kleding te drogen kunt hangen. Hang de haakjes op in een goed geventileerde ruimte, zodat de kleding ook daadwerkelijk droogt.

Tip 8. Regel gereedschap en een pomp
Een fietspomp en eventueel wat gereedschap om kleine reparaties aan een fiets uit te voeren, maken de fietsenstalling compleet.

Tip 9. Bedenk: het oog wil ook wat
De inrichting bepaalt mede de aantrekkelijkheid van de fietsenstalling, maar ook hoe veilig mensen zich er voelen. Een mooi voorbeeld is de openbare Biesieklette-stalling aan de Kleine Nobelstraat in Den Haag. Hier kunnen binnenstadsbezoekers en buurtbewoners hun fiets parkeren. Er is een koffiebar, een leestafel, ruimte om aan je eigen fiets te sleutelen en een toilet. Maar het is vooral de inrichting die ervoor zorgt dat mensen er graag hun fiets parkeren.

Tip 10. Vergeet de bezoekers niet
Als je wilt dat ook klanten en leveranciers met de fiets naar jouw werkplek komen, hou dan ook rekening met het stallen van deze fietsen. Denk aan je gastvrijheid en zorg dat een bezoeker de stalling makkelijk kan vinden en de fiets veilig kan parkeren.

En nu?
Een nieuwe fietsenstalling bouwen? Dat kan natuurlijk. Je kunt ook kleiner beginnen. Met het aanleggen van een stopcontact bijvoorbeeld of door een rekje neer te zetten voor bezoekers. 

Deze samenvatting is tot stand gekomen met dank aan 3pm, experts in het bedenken van mobiliteitsoplossingen om je slimmer naar je werk helpen. Lees de uitgebreide tekst, inclusief handige checklist voor een gebruiksvriendelijke fietsenstalling, op de website van 3pm.


Informatie
Doelgroep
loading...
Een moment geduld a.u.b.
Bij Ons Brabant Fietst gebruiken we cookies om de website goed te laten functioneren. Bekijk ons cookiebeleid.