publicatiedatum: 26-11-2018

Veel aandacht voor (snelle) fiets op Verkeerskundecongres 2018

Innovatie-power is nodig in de stap van idee naar praktische toepassing.

Torenhoge ambities, veel aandacht voor fietsgedrag en hoe (hele) snelle fietsen het beste in de verkeersomgeving in te passen. Onderzoeker Joost de Kruijf was bij het Nationaal Verkeerskundecongres 2018 en bekeek bijzondere bijdragen over Nederlands gewoonste vervoermiddel: de fiets. Hij vertelt over zijn ervaringen.

Joost heeft vooral presentaties over de elektrische fiets en high speed bike bijgewoond, vertelt hij. Hij hoorde interessante verhalen en onderzoeksuitkomsten en ving de laatste fietsnieuwtjes op. Joost geeft aan dat “Brabantse partners echt geïnteresseerd zijn in Bike Oriented Development en vooruit willen”. Dat maakt het ook leuk om te zien wat er in de rest van het land gebeurt. 

Innovatie-power
Er kwamen veel interessante ideeën naar voren tijdens het congres, waarbij dé cruciale vraag volgens Joost luidt: "Hoe kan dit alles beleidsmatig een plek krijgen?". Er bestaan zinnige lokale en/of regionale onderzoeken naar fietsgedrag en -beleving en specifiek naar elektrische fietsen, maar Joost ziet graag dat nog vaker een stap naar bredere toepassing in de praktijk gemaakt wordt.

"Zeker op zo’n congres zie je overal torenhoge ambities en innovatieve ideeën, maar in de praktische toepassing ervan kan nog een stap gemaakt worden. Iedereen wil vernieuwing, maar wel vaak binnen gebaande paden en met de zekerheid van proven technology." Joost verlangt naar wat meer 'innovatie-power'.

Fietsonderzoek is populair
Onderzoek naar de fiets is populair vergeleken met andere vervoerswijzen, viel Joost op. Zo werd in Groningen onderzocht in hoeverre de e-bike een mogelijkheid zou kunnen zijn om de bereikbaarheid van een regio te verbeteren. Met een e-bike leg je tenslotte gemakkelijker langere afstanden af dan met een gewone fiets. Daarmee ontstaat de vraag in hoeverre openbaar vervoer en de fiets concurrerend op elkaar kunnen zijn en in hoeverre ze elkaar juist versterken.

Joost ziet zelf een kans voor de verschuiving van de auto naar de elektrische fiets. "Met name op de middellange afstand heeft de (e-)fiets veel potentie, zeker wanneer er snelfietsroutes zijn." En dat kan dan weer interessant zijn voor het woon-werkverkeer en zakelijk verkeer.

Waar hoort de snelle fiets thuis?
Waar op de weg deze (heel) snelle fietsen dan het beste een plaats kunnen krijgen, staat nog ter discussie. Een gewoon fietspad, een speciale snelfietsroute of op de rijbaan: daar moet nog goed naar worden gekeken en zeker ook geluisterd worden naar de wensen van de fietsers zelf.

Denken vanuit de gebruiker
Het krijgen van grip op fietsgedrag stond flink in de belangstelling op het Verkeerskundecongres. Waar we streven naar fundamentele gedragsverandering, ziet Joost nu veel ‘symptoombestrijding’ en weinig aanpak van de bron van het gedrag. "Zodra de infrastructuur op orde is, kunnen we vol inzetten op gedragsverandering."

Op het congres werd bijvoorbeeld gesproken over de rol van de fysieke omgeving op fietsgedrag en -beleving. Deze komt uit onderzoek steeds duidelijker naar voren. Ook regelgeving speelt een belangrijke rol wanneer je mobiliteitsgedrag bij de bron wilt beïnvloeden. Als verkeerskundigen en fietsspecialisten moeten we ons daar dus steeds nadrukkelijker in verdiepen, willen we nog meer mensen op de fiets krijgen.

Wil je meer weten over het Nationaal Verkeerskundecongres? Kijk op de congres-website.

Joost de Kruijf is onderzoeker bij de Academy for Urban Development, Logistics and Mobility op Breda university of Applied Sciences (BUas). Hij doet toegepast wetenschappelijk onderzoek over de fiets en fietsgedrag. Kijk voor meer informatie op BUas.nl.

Foto: Wim Hollemans Fotografie, www.whollemans.nl


Informatie
loading...
Een moment geduld a.u.b.
Bij Ons Brabant Fietst gebruiken we cookies om de website goed te laten functioneren. Bekijk ons cookiebeleid.